NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015
2023 december 31. vasárnap
A KÉZMŰVES ALAPÍTVÁNY TÖBB, MINT 3 ÉVTIZEDE A KÉZMŰVESSÉGÉRT
Ebben az évben tevékenységünk - A nyári Méhike tábor -  új támogatója a MAGYAR MŰVÉSZETI AKADÉMIA. Köszönjük, hogy munkánkat méltónak tartották a támogatásra!                                                                                                   
TOVÁBB ⇨
2023 december 30. szombat
NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT FIATALOKNAK
A Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza, a debreceni Kézműves Alapítvány, valamint a nádudvari Ady Endre Városi Művelődési Központ meghirdeti a XV. VÁNDORLEGÉNY Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatot!
A pályázati felhívást itt lehet elérni: https://nesz.hu/.../Gyermek-es-Ifjusagi-Nepi-Kezmuves...
A jelentkezési lapot a következő oldalról lehet letölteni: https://nesz.hu/xv-vandorlegeny-orszagos-gyermek-es.../ #vándorlegény #országospályázat #népikézművespályázat #alkotás #hagyomány #kézműveshagyomány
 
TOVÁBB ⇨
2023 december 14. csütörtök
A RADICS CSALÁD KIÁLLÍTÁSA
Szép, illatos kiállítás nyílt december 14-én a Tímárházban, melyen Radics László mézeskalácsos mester, a Népművészet Mestere és családja munkái és munkaeszközei tekinthetők meg.
A kiállítást Dr. Tar Károlyné, a Kézműves Alapítvány alapító-kurátora nyitotta meg.
Közreműködött: Csorba Gergő, orgona-és gitárművész.  A jelenlévőket köszöntötte: Békési András, a Tímárház vezetője.
A kiállításmegnyitó szövege alább olvasható.
TOVÁBB ⇨
2023 december 2. szombat
SZALMAFONÁST TANULTAK ÉRSEMJÉNBEN
A kosárfonás és a foltvarrás után szalmafonással zárult az érsemjéni Pro Semjén Egyesület kézműves foglalkozás-sorozata, melynek célja a népi kézműves mesterségek megismertetése, bemutatása és népszerűsítése volt. Ez alkalommal a szalmafonás alapismereteit a Kézműves Alapítvány közreműködésével Herpácsiné Mester Marianna debreceni szalmafonótól sajátíthatták el az érdeklődők. 
TOVÁBB ⇨
2023 december 1. péntek
„KEZEIM MUNKÁJÁT TEDD MARADANDÓVÁ” – Kiállítás a Debreceni Újvárosházán
A 10 éves Debreceni Értéktár KISS ÁRPÁDNÉ palástkészítő népi iparművész, a Népművészet Mestere és az általa meghívott népi iparművészek alkotásaiból rendezett kiállítást az Újvárosháza földszinti kiállító terében. Felemelő  élményben volt részük mindazoknak, akik pénteken délután elmentek a megnyitóra. 
TOVÁBB ⇨
2023 november 25. szombat
ISMERKEDÉS A FOLTVARRÁSSAL
November 25-én Érsemjénben a PRO Semjén Egyesület kézműves foglalkozássorozata a foltvarrással (patchwork) folytatódott. A Kézműves Alapítvány közreműködésével, Bera Márta foltvarró, mutatta be és ismertette a foltvarrás alapjait, melyet a programra jelentkezők gyakorlatba is ültettek.
TOVÁBB ⇨
2023 október 28. szombat
KÉZMŰVES HAGYOMÁNYAINK ÁTÖRÖKÍTÉSE. KOSÁRFONÁS ÉRSEMJÉNBEN
A PRO Semjén Egyesület a Magyar Kormány támogatásával és a Kézműves Alapítvány együttműködésével, Sütő Judit szervezésében megvalósuló programsorozatának első eseménye a kosárfonással történő ismerkedés, az alapismeretek elsajátítása volt Érsemjénben október 28-án a Fráter Lóránd Művelődési Házban. Különleges élmény volt ez mindenkinek mert a meghirdetett programra eljött fiatalok és felnőttek rendkívüli érdeklődés mellett végig dolgozták a napot Baji Imre debreceni kosárfonó népi iparművész vezetésével.
TOVÁBB ⇨
2023 október 13. péntek
A 30 ÉVES BIHARI NÉPMŰVÉSZETI EGYESÜLET KIÁLLÍTÁSA
Létrehozásának 30. évfordulója alkalmából tagjaik legújabb munkáiból rendeztek ünnepi kiállítást a Nadányi Zoltán Művelődési Központ Bihar Vármegye Galériájában. A vendégeket Lisztes Éva igazgatónő köszöntötte. A kiállítást, mely november 3-ig látogatható, Dr. Tar Károlyné, a Kézműves Alapítvány alapító-kurátora nyitotta meg.
A Berettyó TV  kiállításmegnyitóról készült filmje itt tekinthető meg: (1) Facebook
TOVÁBB ⇨
2023 október 3. kedd
40 ÉVES HOMOKKERTI NEFELEJCS SZAKKÖR
A Homokkerti Közösségi Házban csodálatos kiállítással ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját a Homokkerti Nefelejcs Hímzőkör. A megnyitón a Kézműves Alapítvány nagyrabecsülését fejezte ki Dr. Tar Károlyné kurátor az alkotókör valamennyi tagjának és vezetőjének, Tarsoly Andorné hímző népi iparművésznek azért a példaértékű munkáért, amit a kézműves hagyományok átörökítése, új értékek létrehozása és a településrész kulturális életének gazdagítása érdekében végeztek évtizedeken keresztül és átadta a Kézműves Alapítvány Nívódíját.
TOVÁBB ⇨
2023 szeptember 28. csütörtök
„GUBA GUBÁVAL” - kiállítás a Tímárház-Kézművesek Házában.
A Debreceni Gubás Társulat alkotóinak munkáiból nyílt kiállítás, melyen Dezsőné Borbély Emma, Paróczainé Simay Ildikó, Nagy Magdolna, Maglóczkiné dr. Menyhárt Márta, Lipcsei Jánosné gyönyörű öltözék darabjait tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítást Vetró Mihály, a MMA regionális elnöke nyitotta meg, aki a mesterség különlegességeivel is megismertette a jelenlévő szép számú közönséget. Közreműködött Dr. Vajda Mária előadóművész és a balmazújvárosi Karinkó Népzenei Együttes.
TOVÁBB ⇨
2023 augusztus 20. vasárnap
ELISMERÉSEK AUGUSZTUS 20-ÁN
Szívből gratulálunk a Népművészeti Egyesületek Szövetsége azon tagjainak, akik a következő kitüntetéseket vehették át augusztus 20-a alkalmából a Pesti Vigadóban:
 
TOVÁBB ⇨
2023 augusztus 19. szombat
​A KÉZMŰVES ALAPÍTVÁNY KIÁLLÍTÁSA ÉRSEMJÉNBEN
A Kézműves Alapítvány kortárs kézműves gyűjteményéből rendeztünk kiállítást  a határmenti településen a 22. Érsemjéni Falunapok keretében a Fráter Lóránd Művelődési Otthon kiállítótermében.  A kiállítást Dr. Tar Károlyné, az alapítvány alapó-kurátora nyitotta meg augusztus 19-én 15 órakor. A kiállítás rendezője: Magyar Zita fazekas népi iparművész, az alapítvány elnöke.   
TOVÁBB ⇨
2023 augusztus 14. hétfő
MÉHIKE TÁBOR SZÉKELYHÍDON a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával
Sikeres és jó hangulatú táborban vehettek részt a gyerekek és fiatalok ezen a nyáron is, augusztus 14-18-ig Székelyhídon (Stubenberg Kastély Székelyhíd, Gyermek Jézus Gyerekotthon). A tábor idején különböző képzőművészeti, népművészeti tevékenységekkel foglalkozhattak a résztvevők.
TOVÁBB ⇨
2023 június 23. péntek
„KITESSZÜK A SZŰRÉT”- ORSZÁGOS PÁLYÁZAT, KIÁLLÍTÁS ÉS SZAKMAI PROGRAMOK
A 10. alkalommal meghirdetett „Kitesszük a szűrét” című szűr-, szűrrátét-, guba-, nemezkészítő és szűcshímzés országos alkotópályázat záró eseményét június 23-án tartották Berettyóújfaluban a Nadányi Zoltán Művelődési Központban. Összesen 21 díjat osztottak ki.
A Kézműves Alapítvány Nívódíját Dezsőné Borbély Emma szövő-gubakészítő népi iparművész kapta meg a kézműves hagyományokat átörökítő kiemelkedő tevékenységéért, a gubaszövés tovább éltetéséért, egyszerre archaikus és modern viseleti darabjaiért, melyeken többféle szövési technikát jelenít meg harmonikus egységben.
TOVÁBB ⇨
2023 június 12. hétfő
A HAGYOMÁNYOK HÁZA 2023. ÉVI ZSŰRINAPTÁRA
A Hagyományok Háza zsűrizési naptára a népi kézműveseknek segít abban, hogy megtalálják, 2023-ban mikor tudják a hozzájuk legközelebbi helyen bemutatni alkotásaikat az adott szakág elismert szakembereinek.
Milyen tárgyakat várunk a zsűrizésre?
A magyar népművészeten alapuló anyagokkal és technikákkal készült, a mai éleben is használható tárgyakat várunk hagyományos vagy újragondolt formában. Tárgyakat a népi kézművesség nagyjából bármely területéről lehet beadni. Jelenleg negyvennégy szakágban bírálunk el alkotásokat. Forrás és további információ: 2023. évi zsűrinaptár | Hagyományok Háza (hagyomanyokhaza.hu)
 
TOVÁBB ⇨
2023 május 15. hétfő
"EGYMÁSBA KAPASZKODVA" - digitális fotópályázat
A Cívis Ház Zrt. a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesülettel közösen "Egymásba kapaszkodva" címmel digitális fotópályázatot hirdet középiskolások számára! A fotópályázat célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét Debrecen épített örökségének értékeire. A fotópályázattal az egyik legsokoldalúbb részletre, a kapuk kilincseire szeretnénk fókuszálni. A legjobb pályamunkákból kirakatkiállítást rendeznek. A fotópályázat beküldési határideje: 2023. május 15.  További részletek:
TOVÁBB ⇨
2023 május 13. szombat
MIHÁLY NAPI VÁSÁR
2023. május 13-14, Debrecen, Böszörményi út.
A megszokott helyen, közel 1000 árussal  - köztük számos kézművessel - ismét megrendezik az ország egyik legnagyobb kirakodóvásárát.
Érdemes ott lenni árusnak és látogatónak, vásárlónak egyaránt.
TOVÁBB ⇨
2023 május 8. hétfő
ORSZÁGOS ALKOTÓI PÁLYÁZAT
A Bihari Népművészeti Egyesület, a Népművészeti Egyesületek Szövetségével és a Hagyományok házával  együttműködve meghirdeti a Kitesszük a szűrét X. Országos szűr-, guba-, nemezkészítő és szűcshímző pályázatát. Kiállításmegnyitó, díjátadás és szakmai nap: 2023. június 23-án 10 órától. Részletes információ: Bihari Népművészeti Egyesület Alkotóháza, 4100 Berettyóújfalu, Tavasz krt.10.
bihariszur@gmail.com   Tel.: 16 54 400-146, 06 20 586-0181
További információk: Kitesszük a szűrét | Hagyományok Háza (hagyomanyokhaza.hu)
TOVÁBB ⇨
2023 április 28. péntek
PÁLYÁZAT- NÉPMŰVÉSZET IFJÚ MESTERE 2023.
A pályázatokat (az önéletrajzot és dolgozatot és a kötelező mellékleteket) 2023. március 31-ig kell megküldeni.
Postai úton: a pályázatok postázással KIZÁRÓLAG A Hagyományok Háza POSTAFIÓK CÍMÉRE LEHET FELADNI:
Postafiók cím: 1251 Budapest, Pf. 23. Személyesen: a Hagyományok Háza székhelyén: 1011 Budapest, Corvin tér 8. címen.
Forrás és további információ: A Népművészet Ifjú Mestere díj - Pályázati kiírás | Hagyományok Háza (hagyomanyokhaza.hu)
 
TOVÁBB ⇨
2023 április 16. vasárnap
"SZÍV KÜLDI SZÍVNEK SZÍVESEN " - kiállítás
Az Új Városháza Galériában a Debrecen értékeit bemutató sorozat első kiállítását nyitották meg népes közönség előtt március 9-én. A megnyitón Bódor Edit  a kiállítássorozat szervezője elmondta, hogy a tárlat címe egy olyan vásárfiának jellegzetes felirata, ami a debreceni nagyvásárokban volt kapható.A kiállítást Puskás István Debrecen alpolgármestere nyitotta meg, köszöntőt mondott Dr. Mazsu János a Debreceni Értéktárbizottság elnöke. Radics László, mézeskalácsos, a Népművészet Mestere és a fia Radics Zoltán mézeskalácskészítő bemutatót tartott a jelenlévőknek. Közreműködött:Dávid Roland, a Virtuózok V 4+ Szlo. magyarországi győztese.
 
TOVÁBB ⇨
2023 április 5. szerda
A SZŰR ÚJRAGONDOLVA – SZILÁGYI IRÉN IPARMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA
Partium Ház  Debrecen, Burgundia utca 3 A.
Szilágyi Irén iparművész modern szűrrátétes ruhadarabjait, lábbelijeit nagyméretű fotókon és életnagyságú próbababákon felvonultató új, rendhagyó kiállítás tekinthető meg április 5-étől  a Partium Házban. A kiállítást 17 órakor megnyitja: Kolozsvári István, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének elnöke. Közrem.: Bíró Imre (hegedű) és Molnár Endre (tangóharm). Forrás:partiumhaz.hu Fotó:erdely.ma
 
TOVÁBB ⇨
2023 április 3. hétfő
A NÁDUDVARI NÉPI KÉZMŰVES SZAKGIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM BEISKOLÁZÁSI TÁJÉKOZTATÓJA A 2023/2024 -ES TANÉVRE
Részletes információk az iskola honlapján találhatók: Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium (nadudvariszakiskola.hu)
TOVÁBB ⇨
2023 április 2. vasárnap
TISZTA FORRÁSBÓL - AZ ŐRSÉGI FAZEKASSÁG MÚLTJA, JELENE ÉS JÖVŐJE - KIÁLLÍTÁS
A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozata kezdeményezésére, az Őrségi Fazekasok Egyesületének szervezésében, a Magyar Művészeti Akadémia és Magyarszombatfa Község Önkormányzata támogatásával megvalósult rendkívül tartalmas, egyedi és szép kiállítás április 2-ig tekinthető meg a Vigadóban. (Bp.Vigadó tér 2.) A kiállítást megnyitotta: Kósa Klára keramikus, a MMA  levelező tagja, a Népművészet Mestere. Vezető kurátor: Albert Attila fazekasmester.
TOVÁBB ⇨
2023 április 2. vasárnap
KÉZMŰVES ALKOTÓHÁZAK ORSZÁGOS HÉTVÉGÉJE

KÉZMŰVESSÉG A MINDENNAPJAINKBAN
Márc. 27. és ápr. 2. között ismét kinyitnak országszerte a népi kézműves műhelyek és alkotóházak. Az Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz (JEMA/EACD) csatlakozva 2023-ban 10. alkalommal rendezik meg a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hetét. A folyamatosan bővülő programok a következő linken találhatóak: https://www.ahazak.hu/hirek-programok#EACD #EACD2023HUNGARY #NépiKézművesAlkotóházakOrszágosHétvégéje #kézművesség #handicraft
TOVÁBB ⇨
2023 március 31. péntek
II. VÁNDORINAS TÁBOR
Szakady Kincső Népi Nemezműves:
Öröm és boldogság! Szeretném figyelmetekbe ajánlani ezt a fantasztikus lehetőséget! Idén II. Alkalommal kerül megrendezése a @NESZ Fiatalok Bizottsága által szervezett II. VÁNDORINAS TÁBOR! Megtiszteltetés számomra, hogy míg tavaly "csak" résztvevője lehettem a tábornak, idén, mint a nemezkészítők csoportvezetője! Ha te is 18-35 év közé tartozik vagy ismersz ilyen fiatalt, keress nyugodtan, küldöm a részleteket!
 
TOVÁBB ⇨
2023 március 14. kedd
KATONÁNÉ KALMÁR TERÉZIA NÉPI IPARMŰVÉSZRE EMLÉKEZNEK NÁDUDVARON
Katonáné Kalmár Terézia mézeskalácskészítő, hímző Népi Iparművész emlékkiállítása nyílik meg a nádudvari művelődési központ kiállítótermében március 14-én, kedden 17 órakor. Köszöntőt mond: Maczik Erika, a település polgármestere, a kiállítást dr. Takácsné Baranyai Etelka, a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium címzetes igazgatója nyitja meg.
A kiállítás április 5-ig kinthető meg.
TOVÁBB ⇨
2023 március 7. kedd
ALKOTÓ NŐK – KÉZMŰVESEK KIÁLLÍTÁSA
Bodóné Ungvári Éva szövő és Terdik Angéla fazekas népi iparművész kiállítása tekinthető meg a Tímárházban (Debrecen, Nagy Gál István u. 6.) Megnyitotta: Mátrai Nagy Andrea etnográfus, közreműködött Csaba Gergő.
A kiállítás a Tímárház nyitvatartási idejében március 7- április 7-ig látogatható. 
TOVÁBB ⇨

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM