NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2014 szeptember 11. csütörtök
HELYI ÉRTÉKEKRŐL NYÍRADONYBAN
A Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája jó gyakorlatok bemutatásával segíti a megyében a helyi értéktár bizottságok létrehozását, illetve a már meglévők szakmai munkáját. Sáránd és Berettyóújfalu után ezúttal Nyíradonyban került sor műhelybeszélgetésre, melyre meghívták a járás polgármestereit, közművelődési szakembereit, civil szervezeteit és azokat a szakembereket, akik közvetlen segítséget nyújthatnak  a településeknek. A programon Dr. Tar Károlyné és Dr. Vajda Mária képviselte a Kézműves Alapítványt.
A Móricz Zsigmond Művelődési és Információs Házban tartott tanácskozáson nemcsak tartalmas és hasznos előadások hangzottak el, de közvetlenül megismerkedhettek a résztvevők számos helyi értékkel, a nyíradonyi emléktár kialakításának munkálataival is.
Jantyik Zsolt, a Nemzeti Művelődési Intézet Közösségi Kezdeményezések Országos Szakmai Központjának irodavezetője bevezetőként a Hungarikum törvény tükrében szólt a Hajdú-Bihar megyei értékekről és ezek további feltárásának szükségességéről.
Kondásné Erdei Mária, Nyíradony város alpolgármestere, a program házigazdája bemutatta a  „Hagyományainkból építkezünk” c. TÁMOP pályázatukat, annak a fiatalok körében betöltött szerepét, eddigi eredményeit. Részletes információk a pályázatról a következő helyen találhatók: http://muvhaz.nyiradony.hu/hagyomanyokra/tevekenysegek
Baloghné Madar Lívia, a Helyi Értéktár Bizottság titkára a Nyíradonyi Értéktár alapításáról és indulásáról tartott tájékoztatót.
Pócsi Zsolt családfakutató szólt kiselőadásában Nyíradony történetéről, a helytörténeti kutatások eredményeiről, bemutatva a település kincseit és múltjának különlegességeit.
Továbbá ízelítőt adott - dokumentumokkal, kiadványokkal illusztrálva - a hallgatóságnak a már 20 éve tartó családfa kutatásából is.
„Sosem sorvad el az ének, szó a szájról el nem fogyhat” (Kanteletár). Ez volt a mottója és törekvése Dr. Joób Árpád, ny. népzenei tanszékvezető előadásának. Hangfelvételek és tárgyi dokumentumok kíséretében mutatta be a jelenlévőknek Nyíradony gazdag népzenei hagyományát és szólt arról is, hogy milyen lehetőségek és sürgős teendők vannak e hagyomány átörökítése érdekében.  
Ezt követően „Egy hely, ahol a tárgyak átölelnek” címmel Almási Sándortól, Nyírmártonfalva Helyi Értéktár Bizottságának tagjától és Nyári Istvántól, Nyírmártonfalva Falumúzeumának alapítójától hallhattunk arról, hogy a helyi civil közösség hogyan hozta létre, alakítja folyamatosan  - a településen élőkkel és az önkormányzattal együttműködve  - a Falumúzeumot.
Végül az általa létrehozott Nyírmihálydi Magtármúzeumot mutatta be Szabó András, aki érdekes történeteket - köztük a Kossuth nóta helyi kötődését - is megosztott a tanácskozás résztvevőivel.
Kedves színfolt volt a tanácskozás végén, amikor Dr. Vajda Mária egy cserép rozmaringot adományozott a nyírmártonfalvai falumúzeum vezetőjének azzal a céllal, hogy az udvarukon ültessék el, hogy a régi szokások szerint a  házasuló legényeknek legyen miből szakajtani. 
A program moderátora ezalkalommal R. Simor Katalin volt. A tanácskozást Hermann Attila szervezte.
Az előadások után még megnéztük a Fecske Házat, aminek múltját Kondásné Erdei Mária alpolgármester asszony mutatta be. Az itt lévő látnivalók, a térség állatvilágának megjelenítése, a berendezési, illetve használati tárgyak azt érzékeltetik, hogy fontosnak tartják a nyíradonyiak ezt a helyi gyűjteményt.
Ezúttal is megtapasztalhatták a résztvevők a házigazdák – alpolgármester asszonynak, a művelődési ház dolgozóinak, a közösségek tagjainak  - szíves vendégfogadását, vendéglátását. A helyi alapanyagokból az itt élő asszonyok által készített finom étkeket, süteményeket és gyümölcsöket, zöldségeket is megkóstolhatták a vendégek. De példaértékű volt itt az is, ahogyan megajándékozzák az odalátogatót: a nyíradonyi asszonyok által varrt kis „tarisznyába” a településre jellemző, ott termett zöldséget és gyümölcsöt, befőttet tesznek és képeslap, illetve a város helytörténeti folyóirata kíséretében adják ajándékul a vendégnek.
Köszönjük a kedves vendéglátást, a tartalmas programot és további eredményes értékfeltáró és átörökítő tevékenységet kívánunk.
                                                                                Dr. Tar Károlyné a Kézműves Alapítvány kurátora
További információk: http://www.nmi.hu/hu/Nemzeti-Muvelodesi-Intezet-Hajdu-Bihar-Megyei-Irodaja/-Hagyomanyainkbol-epitkezunk-Ertektar-muhelytanacskozas-Nyiradonyban

⇦ VISSZA

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM