NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2024 június 24. hétfő
NÉPMŰVÉSZETI TÁBOR ÉRSEMJÉNBEN
A táborban résztvevő 30 gyermek jó hangulatban kezdte meg a vakációt. Többféle kézműves tevékenységet kipróbálhattak és a település népdal és néptánc hagyományával ismerkedhettek a Pro Semjén Egyesület és a Kézműves Alapítvány szervezésében és támogatásával.
Maroktechnikával és korongozással agyagedényt készítettek, nemezeltek, dolgoztak fonallal, bőrrel, gyönggyel. Megtanulták a röppentyű faragását, pecsételőt készítettek és tányért festettek. Amikor pedig nem kétkezi munkát végeztek, akkor néptáncot és népdalt tanultak, vagy éppen látogatóban jártak az érsemjéni Oláh Jánosnál, akinek a néprajzi magángyűjteményét csodálták meg. Itt az egykori, egyszerű használati tárgyaktól a dísztárgyakig minden megtalálható. A gyerekek nagy érdeklődéssel figyelték és hallgatták a vasaló fejlődésének történetét, csodálták a kályhagyűjteményt, hallgatták a régi lemezjátszók karcos hangját, kipróbálták a régi lecsapós gombú írógépet, a kézitekeréssel működő varró- és fúrógépeket, és nem utolsó sorban a házigazda felügyeletével a fafaragást is kipróbálhatták.
A Kézműves Alapítvány közreműködésével és támogatásával elismert népi iparművészek – ifj. Fazekas István nádudvari fazekas, Sütő Brigitta textiles, a hajdúszoboszlói múzeum dolgozója, Hutkai László bőrműves, a Népművészet Mestere és Hutkai Lászlóné Rozika – tanították a gyerekeket a természetben megtalálható anyagok használhatóságára. A tábor utolsó napján Kovács Éva üveg- és porcelánfestő érkezett Érmihályfalváról, akinek a segítségével az otthonról hozott fehér tányérokra festettek tetszőleges mintákat a gyerekek. 
Továbbá Sütő Judit és Sütő Szabolcs vezetésével megismerhették az érsemjéni néptánckultúrát is, a Hortobágyon nevelkedett érsemjéni  Szabó Józsi bácsi kondástáncától kezdve egészen az Ezüstperje néptánccsoport megalakulásáig és megtanultak egy helyi vonatkozású népdalt is.
A tábor záró, melyen a gyerekek szülei is részt vettek,  ünnepélyes keretek között, családias hangulatban  zajlott a Fráter Loránd Művelődési Otthon szép színháztermében. Itt kiállítást rendeztek a gyerekek egész heti munkáiból és előadták a tanult népdalt, valamint egy rövid szatmári tánckoreográfiát. A rendezvény végén minden gyerek emléklapot vett át  Timar Sorin alpolgármestertől és örömmel vitték haza alkotásaikat.
A  tábor szervezői és támogatói a Pro Semjén Egyesület/Sütő Szabolcs, a Kézműves Alapítvány, Érsemjén Község Önkormányzata és a Csoóri Sándor Alap voltak.
⇦ VISSZA

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM