NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2014 július 2. szerda
" MAGYAR KÉZMŰVES REMEK"
elismerő címet kapott egyedi értéket képviselő alkotásaiért három debreceni kézműves. Régiónkból csupán Tarsoly Andorné hímző - Ünnepi textíliákKovács Zoltán szarufaragó - Pásztorkellékek / Kürt, ivótülök, sótartó, kanalas-sótartó, rüh-zsírtartó/ és a Szer-Tűz Kft. – Buzai László magasépítész, kandallóépítő -  Kerti konyha pályázata részesült a kiválósági díjban, ami által lehetőséget kaptak arra, hogy használhassák a Magyar Kézműves Remek logót és termékükhöz meghatározott tartalmú elismerő kártyát (termékcímkét) készíthessenek.
A Kézműves Alapítvány kuratóriuma tisztelettel és megbecsüléssel gratulál a Magyar Kézműves Remek elismerő címet kapott valamennyi alkotónak!


MAGYAR KÉZMŰVES REMEK - Kézműves értékek és hagyományőrzés a Vajdahunyadvárban
Szerző: MTI/MKIK| | 2014. július 2.
Forrás: http://www.mkik.hu/hu/magyar-kereskedelmi-es-iparkamara/cikkek/magyar-kezmuves-remek-kezmuves-ertekek-es-hagyomanyorzes-a-vajdahunyadvarban-72880

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a Magyar Kézműves Remek rendezvény fővédnöke, a díjátadó ünnepségen hangsúlyozta: a kormány támogatja a kamara célját, hogy felhívják a figyelmet a hagyományőrzésben fontos szerepet betöltő mesterekre és kézművességre. Parragh László, az MKIK elnöke elmondta, a kamara tizenkettedik alkalommal rendezi meg a hagyományőrző vállalkozói kultúra, a kézműves szakma elismerését szolgáló ünnepséget. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre növekszik a kereslet a minőségi, speciálisan magyar és művészi termékek iránt. Varga Mihály szerint a magyar kézművesipari termékek piaca növelhető a turisztika révén is, de ehhez fontos az újítóképesség megjelenése a kézművességben a hagyomány és a speciális tudás mellett. A nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett arra, hogy a magyar gazdaság növekedése már nemcsak az exportbővülésből, hanem a belső fogyasztás emelkedéséből is adódik. A miniszter szerint azok a lépések, amelyek eredményt hoztak a gazdaság számára, a jövőben is szükségesek lesznek a foglalkoztatás bővítése és a növekedés érdekében. Elmondta, a magyar gazdaság teljesítménye az első negyedévben a harmadik legnagyobb mértékű bővülést mutatta az EU-ban.
Parragh László az ünnepségen kijelentette: a magyar gazdaság egyik kitörési pontja a szakképzés, amelyben a nagyvállalatok mellett a kézműves társadalom is fontos szerepet játszik. Az MKIK elnöke szerint a Magyar Kézműves Remek elismerés a magyar díjak sorában a legrangosabbak között van. Az évente meghirdetett pályázat újra és újra megmozgatja a kézművesség és kézműipar képviselőit, segít életben tartani a hagyományokat, de hozzájárul megújulásokhoz is.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tizenkét évvel ezelőtt indította el a Magyar Kézműves Remek pályázatot a hagyományőrző vállalkozói kultúra, a kézműves szakma rangjának emelésére és újabb piaci lehetőségek feltárására.  A pályázat ismertsége és rangja azóta folyamatosan emelkedett. Míg 2002-ben csupán 27 pályázó nyújtotta be alkotását, akik közül 14-en nyerték el a Magyar Kézműves Remek címet, 2014-ben 97 pályamű érkezett, s a zsűri 39 címet adományozott. Az elbírálás során kiemelt követelmény volt a termékek eredetisége, nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő hagyományhűsége, a kivitelezés minősége és turisztikai hasznosíthatósága.
A kézműipari vállalkozók teljes körét átfogó pályázati lehetőség elsősorban szakmai elismeréssel díjaz, marketing-, illetve megjelenési lehetőséget nyújt, ahol ugyanakkor a díjak száma nincs korlátozva.
lyen formában szinte egyedülálló elismerésről van szó.  
A MAGYAR KÉZMŰVES REMEK” elismerő oklevél mellett valamennyi díjazott lehetőséget kap arra, hogy használhassa a Magyar Kézműves Remek logót és termékéhez meghatározott tartalmú elismerő kártyát (termékcímkét) készíthessen.
2014-ben a pályázati felhívásra minden eddiginél színvonalasabb pályázati munkák érkeztek; így idén találkozhattunk a legtöbb, a pályázati felhívás követelményeinek és a díj céljainak legjobban megfelelő alkotással. Jól mutatja mindezt, hogy egyedülálló módon szinte minden pályázatot kiállításra érdemesnek talált a zsűri, illetve minden eddiginél nagyobb arányban ítélt oda díjakat. Emellett ismét sok innovatív megoldást hordozó terméket is üdvözölhettük (pl. mobil kerti konyha, motoros bőrtáska kollekció).
A címet elbíráló, neves szakembereket is felvonultató 11 tagú zsűri döntése meghozatalában kiemelt követelmény volta termékek eredetisége/egyedisége, a kivitelezés kiváló minősége, a funkcióhoz és formához igazodó kiemelkedő esztétikai színvonala és külső megjelenése, csomagolása, továbbá maradandósága/értékállósága, valamint turisztikai hasznosíthatósága, értékesíthetősége.
A 2013. évi pályázat és kiállítás során megrendezett közönségszavazás nyertesei az ez évi ünnepélyes eredményhirdetésen kapták meg a különdíjakat.
A Magyar Kézműves Remek pályázatra beadott pályaművekből nyílt kiállítás július 3. és 27. között látható a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.
 

⇦ VISSZA

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM