NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2017 október 23. hétfő
CSOKONAI DÍJAT KAPOTT BAGOSSY SÁNDOR FAZEKAS MESTER
Október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének 61. és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 28. évfordulója tiszteletére Debrecen önkormányzata ünnepséget rendezett hétfőn a Kölcsey Központban.
A hagyományok szerint a város ebből az alkalomból azokat polgárait köszönti, akik kimagasló értékeket hoztak létre a tudomány, a művészet, a környezetvédelem és idegenforgalom, az egészségügy, a szociális tevékenység, a sport vagy az építészet területén.
A Debrecen Város Csokonai-díja elismerést a képviselőtestület a kulturális élet, az irodalom, a művészetek terén kimagasló alkotó tevékenységért; a társadalomtudományok, a közművelődés területén éveken keresztül maradandó értékeket teremtő kiemelkedő munkáért; valamint átfogó életmű elismeréseként adományozza.
 
Nagy elismerés a kézműves szakmának is, hogy ezévben e kitüntetést Bagossy Sándor fazekas, a népművészet Mestere is megkapta.
A díj átadásakor a következőképpen méltatták a mestert:
 „Bagossy Sándor 1942-ben született Nagybányán, fazekas családban, melyben a szakma hagyományait nyolc generációra lehet visszavezetni. Édesapja műhelyében sajátította el a mesterség alapjait, de keramikus édesanyjától is lesett el fortélyokat. A család kísérletezte ki azt a zöld színű mázat, amelyet a külföldi mesterek Bagossy zöldként emlegetnek. Bagossy Sándor maga pedig egy különleges kéket alakított ki.
A nagybányai gimnáziumban tanítással töltött majd' 20 év után, 1985-ben költözött feleségével Magyarországra. Debrecenben először az Újkerti Közösségi Házban indított kerámia-stúdiót, 1991-től pedig a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Képzőművészeti Szakközépiskola, majd a Bolyai Általános Iskola tanára lett. 1986 óta rendszeresen jár Berlin egyik nevezetességébe, a Düppeli Falumúzeumba, ahol szintén tanít, mint a magyar kerámiát népszerűsítő fazekas.
26 éve minden esztendőben részt vesz Európa legnagyobb fazekas fesztiválján Bajorországban. Művészete, kutatómunkája eredményeinek őrzője egy tekintélyes, az európai fazekasságról szóló könyv is. Düppelben nyaranta bemutatókon, tanfolyamokon ismerteti meg a magyar kerámia szépségeivel, technikai fogásaival az érdeklődőket. Művészetében nem csak a hagyományos technikák jelennek meg, hanem kísérletezik a modernekkel is.” 
 
Debrecen Város Csokonai-díja elismerésben részesült még Papp József helytörténész és Szilágyi Lászlóné, a Csapókerti Pávakör vezetője. Gratulálunk az elismerésükhöz és további alkotókedvet és sikeres, boldog éveket kívánunk számukra.
 
A kitüntetettekről készült film itt tekinthető meg:
http://dehir.hu/debrecen/kivalo-debrecenieket-dijaztak-az-unnepi-kozgyulesen-fotokkal-videokkal/2017/10/23/

 
⇦ VISSZA

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM