NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2017 augusztus 19. szombat
A NÉPMŰVÉSZET MESTEREI 2017-ben
„A Népművészet Mestere Díj egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el. A 1953-ban alapított díjat augusztus 20-án, évente 10 személy kaphatja.”
 
„A népművészet fontos része Szent István örökségének, a népművészet mesterei a magyar jövőnek alkotnak, amikor nemcsak a múlt egy darabját őrzik, hanem azt alakítják, megújítják  - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a nemzeti ünnep alkalmából rendezett népművészeti díjátadón szombaton a budai Várban.
Kiemelte: a magyar állam létrehozott egy olyan alapot, egy folyamatos, évenkénti támogatást, amelyből évente 5 milliárd forinttal szeretnék támogatni a helyi alkotóközösségeket, népművészeti, népi kultúrát ápoló csoportokat. Hozzátette: a Csoóri Sándorról elnevezett alap idei 2,5 milliárd forint forrásához már hozzájuthatnak az érdeklődők.
A miniszter emlékeztetett: Csoóri Sándor élete és írásai is arról szólnak, hogy a 21. századi magyarságnak nemcsak valamilyen cifraságként, díszletként van szüksége a népi kultúrára és annak bölcsességére, nemcsak a tárgyiasult formájára van szükség, hanem a felismeréseire, életszemléletére.
"Egyre több olyan közösség van Magyarországon, és egyre több olyan egyéni alkotó él a Kárpát-medencében szerte, akik számára a népi kultúra nem egyszerűen valamilyen szabadidős tevékenység, hanem az életük szerves része" - mutatott rá Balog Zoltán.
Úgy vélekedett, hogy minden újrakezdéshez belső tartalomra, erőre és tartásra van szükség, amelyhez pusztán a pénz nem elég, s amelyet a kultúránk ad. Ha hagyományainkra, az évszázadok során felhalmozott értékeinkre építünk, abból előbb-utóbb a gazdaság számaiban is megmutatkozik valami - közölte.
"Önök művészi szinten úgy őriznek és teremtenek újat, hogy ezzel példát és utat is mutatnak" - méltatta a miniszter a díjazottakat, hozzáfűzve: ezzel együtt az alkotók fogyaszthatóvá is teszik a népi kultúrát. "Önökre tekintve elhisszük, hogy Magyarországon a népi kultúrának van jövője" - hangsúlyozta.
Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából Balog Zoltán a népművészet területén nyújtott kiemelkedő tevékenysége elismerésként
a Népművészet Mestere díjat adott át tíz népművésznek:
Szolga-Géczi Julianna révi fazekasnak,
Tankó Dezső furulyásnak,
Takács Piroska énekesnek,
Gilyén Miklós táncosnak,
ifjabb Kalló Ferenc táncosnak,
Kovács Zoltán csont- és szarufaragó népi iparművésznek,
Les Gábor fazekasnak,
Paranai Józsefné hímzőnek,
Szakáll Miklósné énekesnek,
Szilágyi Anna népdalénekesnek és táncosnak.
 
Kiemelkedő népművészeti alkotó- vagy előadóművészi teljesítménye érdekében a miniszter a Népművészet Ifjú Mestere díjban kilenc alkotót részesített. A kitüntetést
Farkas Ágnes és Móricz Bence,
Sánta-Bíró Anna és Sánta Gergő,
valamint Farkas Fanni Rita és Kiss Balázs Péter néptáncosok,
Farkas Gergely nemezkészítő,
Józsa Tamás Péter néptáncos és
Pusko Márton népzenész, prímás érdemelte ki.
 
A Kézműves Alapítvány kuratóriuma tisztelettel és megbecsüléssel gratulál és további sikeres alkotómunkát kíván minden díjazottnak.
 
forrás:
http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/a-nepmuveszet-fontos-resze-szent-istvan-oroksegenek
⇦ VISSZA

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM