NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2017 november 10. péntek
XII. ORSZÁGOS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES KIÁLLÍTÁS
A Debreceni Művelődési Központ, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza - együttműködve a Kézműves Alapítvánnyal – pályázatot hirdetett a népi kézművességgel foglalkozó gyermekek és fiatalok számára. A pályázatra beadott munkákat először régiónként, majd a legjobbaknak minősítetteket együttesen is szakmai zsűri értékelte. A kiemelkedő pályamunkákból nyílt kiállítás a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi galériájában november 10-én, 11 órakor. A kiállítást Mátrai - Nagy Andrea Bíborka etnográfus rendezte. Ez alkalommal adták át a kiválósági díjakat az arra érdemeseknek.
A megnyitón köszöntőt mondott és elismeréseket adott át a program fővédnöke, Halász János országgyűlési képviselő és Dr. Bene Edit Debrecen Város Polgármesteri Hivatalának főosztályvezetője. A kiállítást F. Tóth Mária ny. minisztériumi vezető főtanácsos, kézműves oktató nyitotta meg. Közreműködött Gyönyörű Zsiga a Magyar Kultúra Lovagja,  a Kárpát-medencei vőfélytalálkozók alapítója, aki egy sárréti népi köszöntővel üdvözölte a jelenlévőket.
 
A pályázatra 725db pályamunka érkezett az egyéni alkotóktól és a közösségektől. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége tagszervezetei által lebonyolított régiós értékelések, kiállítások után az ott legjobbaknak minősített pályamunkák kerületek a debreceni kiállításra az országos zsűri értékelését követően.  
A kiállítás megnyitón adták át húsz ifjú alkotónak és alkotó közösségnek a Kiválósági Díjakat, illetve további különdíjakat.
 
A Kézműves Alapítvány Nívódíját ez alkalommal a 30 éves Világ Világossága Alapítvány által működtetett Bálicsi Integrációs Nevelési Oktatási Központ kapta a népi kézműves hagyományok átörökítése érdekében végzett eredményes munkájáért és azért mert diákjaik a XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázaton és a korábbiakon is kiválóan szerepeltek. A díjat a kuratórium elnöke, Hunyadi Sándor adta át Szolnoki Györgynek az intézmény igazgatójának.
 
A zsűri kiemelt, személyes különdíját kapta a Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskola a takács, szőnyegszövő, nemez, bőr szakágakban nyújtott teljesítményéért.
A díjat F. Tóth Mária, a zsűri elnöke adta át az iskola igazgatónőjének Dr. Takácsné Baranyai Etelkának.
 
Díszoklevelet kaptak:
Petrovics Nikolett (Balmazújváros)
Őzse Klaudia (Recsk)
Bajka Márta (Nádudvar)
Varga Dorina (Mátraderecske)
Varró Sára (Nádudvar)
Blaskó Katalin (Nádudvar)
Bukits Eszter (Nádudvar)
Kovács Tamara (Dunaföldvár)
Marossy Máté (Nádudvar)
Túri Sándor (Nádudvar)
Vida Balázs (Nádudvar)
Kiss András (Nádudvar)
Kerkeni Dóra Lilla (Debrecen)
Tanka Petra (Bajna)
Fekete Ildikó (Alcsútdoboz)
Hári Bendegúz (Budakalász)
Repáruk Bence (Aba)
Rimóczi Luca Sára (Lengyeltóti)
Számek Lili Judit (Budakeszi)
Viktor Emma (Mátészalka)
 
Különdíjak:
Magyar Zita fazekas népi iparművész, a zsűri tagja személyes különdíjat adott át Veres Fanni mátészalkai, Káldy Rozália és Káldy Mátyás rábapatonai kis fazekasoknak.
A Hortobágyi Nemzeti Park különdíját kapta: a Sámsoni Szöszmötölők nemezes csoportja valamint Garai Petra recski, Dávid Marcell és Kaulics Evelin kazincbarcikai diákok.
Különdíjat kaptak az abai nemezszakkör tagjai.
Dunaföldvár Város Önkormányzata és a Dunaföldvári Művelődési Központ és Könyvtár díját Pataki Dezső igazgató adta át Kovács Tamarának.
Debrecen Megyei Jogú Város különdíját kapta a Zselícben a Zselicért Alapítvány nemezes csoportja, akik nagyon szép nemezjátékokat készítettek.
Polics József komlói polgármester különdíjat adományozott Kungelmann Csengének.
Helvécia Nagyközség Önkormányzat Képviselőtestülete pénzügyi támogatásban részesítette Illés Márta Liliánát.
 
Az1993-ban a kézműves Alapítvány és az Újkeri Közösségi Ház által elindított, csaknem negyedszázados múltra visszatekintő pályázattal a meghirdetők segíteni szeretnék a népi kézműves hagyományok továbbéltetését, és a fiatalok alkotókészségének fejlesztését és lehetőséget kívánnak teremteni a Magyarországon és az ország határain túli magyar nyelvterületen élő, a hagyományos kézműves tevékenységekkel foglalkozó fiataloknak a bemutatkozásra, megmérettetésre, illetve hagyományápoló tevékenységük továbbfejlesztésére.

A hagyományoknak megfelelően, a kiállítás megnyitója után kezdődött a Vándorlegény konferencia és szakmai találkozó, melyen a pályázó fiatalokon kívül a mesterek, szakoktatók, pedagógusok, szakkörvezetők és a népi kézművesség iránt érdeklődők vettek részt. A programban szerepelt a pályázat összegzése, értékelése, élő mesterség bemutatók műhelyfoglalkozások, szakmai eszmecserék, valamint a közelmúltban elhunyt balmazújvárosi kalapos mester, Mihalkó Gyula, a Népművészet Mestere műhelyének megtekintése, a kalapkészítés folyamatának gyakorlati bemutatója, a kalapmúzeum megtekintése, a Németfalusi Közösségi Ház és kiállításai, a Semsey kastély néprajzi gyűjteményének és  Munkácsy kiállításának a megtekintése. Hangulatos színfoltja volt a péntek estének a Sárándi Hagyományőrző Egyesület előadása.
 
A rendezvénynek ebben az évben is a Debreceni Művelődési Központ volt a házigazdája és fő szervezője. Társszervezője, illetve együttműködő partnere a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Kézműves Alapítvány.
A pályázat lebonyolításában és megvalósításában részt vett szervezetek az egyes régiókban:
ÉSZAK - MAGYARORSZÁG  - Matyó Népművészeti Egyesület - Mezőkövesd
ÉSZAK - ALFÖLD - Bihari Népművészeti Egyesület - Berettyóújfalu
DÉL - ALFÖLD - Békés Megyei Népművészeti Egyesület - Békéscsaba
KÖZÉP - DUNÁNTÚL - Fehérvári Kézművesek Egyesülete - Székesfehérvár
NYUGAT - DUNÁNTÚL - Zala Megyei Népművészeti Egyesület - Zalaegerszeg
DÉL - DUNÁNTÚL - Tolna Megyei Népművészeti Egyesület - Szekszárd
KÖZÉP - MAGYARORSZÁG - Iharos Népművészeti Egyesület - Százhalombatta
 
Köszönet illet mindenkit, aki részt vett a pályázat és a kapcsolódó rendezvények sikeres megvalósításában. Köszönjük a Nemzeti Kulturális Alap és a díjat felajánlók támogatását!
Köszönjük a pályázó fiatalok részvételét és mestereik, intézményeik munkáját segítségét!
Továbbra is legyen összefogás, együttműködés és támogatás e nemes ügy, e pályázat folytatásáért!


Hírek, fotók, filmek a rendezvényről:
http://dehir.hu/kultura/megnyilt-az-ifju-kezmuvesek-orszagos-kiallitasa-debrecenben/2017/11/10/
http://www.haon.hu/kiallitas-nyilt-a-kezmuvespalyazatra-erkezett-munkakbol/3676442
https://www.facebook.com/debreceni.muvelodesikozpont/?hc_ref=ARRKIskErsbmeVZ0-3GOguiyudmcX4MoHefAJlpV5ku4BsnbKVqt3WVy90IMJryGNRE&fref=nf
 
Meghívó
A konferencia és szakmai találkozó programja

⇦ VISSZA

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM