NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK











2015 augusztus 29. szombat
PÁSZTORSZENTÉLY AVATÁS HORTOBÁGYON, VÓKONYA PUSZTÁN
A Balmazújváros közelében található Vókonyán különleges pásztorszentélyt avattak fel  Rózsa Péter, az ismert balmazújvárosi biogazda saját területén, az ő anyagi segítségével.
Az új kápolna a magyar népművészet és hagyomány dicsőségét hirdeti: a körtemplom alakú szentély falain a magyar pásztor tradíció legkiválóbb ábrázolásai – tükrösök, oltár-tükrösök, sótartók, kelengyeládák, tülkök, borotvatokok stb. – találhatók. A művészi megjelenítés Makoldi Sándor festőművész munkáját, gondolatait dicséri. A mennyezet a híres mennyező mesterek szellemisége alapján készült. Az altemplomban ugyancsak ez a mintakincs látható, de már úgy, hogy a fénytelen helyiségben felragyognak szemünk láttára életünk rendező elvei. A kapuk, a faragások, de még a szentély csúcsdísze is, mind a magyar népművészet és a magyar hagyomány halhatatlanságát és dicsőségét örökítik meg.
A pásztorszentély avatására nem mindennapi vendégek érkeztek a pusztára. Az egyházi méltóságok sorában ott volt Fekete Károly református és Bosák Nándor római katolikus püspök is.
A szertartás előtt és közben Bárdosi Ildikó, Juhász Erika, Kerekes-Polgár Lilla, valamint  Molnár Miklós és zenekara felemelő szép zenei élményben részesítette a közönséget.
Az avatóünnepséget követően Rózsa Péter biogazda különleges magyar lakomára hívta az egybegyűlteket.  A közreműködő vőfélyek a Kárpát-medencéből érkeztek: Gyönyörű Zsigmond Földesről, Bacskai Béla Kárpátaljáról, Szalókáról, Balázs Antal az erdélyi Sepsiszentgyörgyről, Cser György Nagykanizsáról, Mezei Lajos a felvidéki Borzsaváról, Szilágyi József pedig a vajdasági Kishegyesről.
Az ételek mellé, fogásonként neves borászok - Balla Géza, Kaló Imre, Szepsy István  …- nedűit töltötték a vendégek poharaiba.
A program délután Pap Gábor művészettörténész és Makoldi Sándor festőművész előadásaival folytatódott, akik a kápolna jelképrendszerét elemezték. Kenyeres Imre a Hortobágyra elhurcoltakra emlékezett.
De köszöntötték a Magyar Hagyomány Jó Pásztorait: Molnár V. József magyarságkutatót, Győri László szobrászművészt, Galánfi András fafaragót, Kovács Zoltán szarufaragót, Buglyó Péter kádármestert, Végvári József nyelvészt, Pap Gábor művészettörténészt és Makoldi Sándor festőművészt is.
A tarka sokaságban, - mely a nemzeti együvé tartozás különleges megjelenítője volt -, ott voltak a gyönyörű népviseletekbe öltözött Kárpát- medencében élő magyar hagyományőrzők, néprajzos és más szakemberek, művészek, a hortobágyi pásztorok, civil és más szervezetek képviselői is. A Kézműves Alapítványt Hunyadi Sándor, Dr. Tar Károlyné és dr. Vajda Mária képviselték az ünnepségen.
A pásztorszentély létrehozását és az avató ünnepség feledhetetlen élményét köszönjük Rózsa Péter biogazdának!
 

⇦ VISSZA

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM