ALKOTÓKÖRÖK

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAKGUBÁS TÁRSULAT
Debrecen
Kapcsolat: Tel.:+36-20-318-6327
e-mail: borbelyemma@gmail.com
http://www.gubastarsulat.hu
 
„ 2010 óta kutatjuk az elfeledett ruhadarab, a debreceni guba történetét, mely a 18-19 században élte virágkorát, azonban a második világháború után lassan feledésbe merült. E mesterségre utal Debrecenben a mai Csapó utca neve is. Az 1890-es években több mint 300 gubacsapó mester élt és dolgozott Debrecenben.
Ez a vastag, racka juh szőréből szőtt kabátféle a szegényebb emberek öltözéke volt, mely védett a hideg ellen, de jó szolgálatot tett nyáridőben is. A fiatalok még esküvői alkalomra is felvették. A textilipar fejlődése azonban már nem adott megélhetést a mestereknek, így feledésbe merült.
Mi mindannyian szövő népművészek vagyunk és a mesterség és városunk iránti szeretet késztetett arra bennünket, hogy felkutassuk és megújítsuk e régi kabátfélét. A guba karakterét megtartva, a mai divatnak, életvitelnek megfelelő kabátokat, kiegészítőket szövünk. 
Mai gubáinkkal már sikert arattunk a Budai Várban megrendezett Mesterségek Ünnepén, a Hevesi Szőttes Pályázaton és Konferencián és ki voltak állítva a Népi Iparművészeti Múzeum budapesti kiállító termében is. Célunk a hagyományos öltözéket a mai öltözködéskultúrába bevinni. Bízunk benne, hogy ezekkel az öltözékekkel biztatást, ötletet adunk hagyományaink továbbéltetéséhez, népviseletünk ma is hordható elemeinek divatba hozatalához.”
A GUBÁS TÁRSULAT TAGJAI:
Dezsőné Borbély Emma
A Társulat szakmai vezetője, Népművészet Ifjú Mestere, szövő Népi Iparművész, pedagógus, szakértő, szakoktató
Nagy Magdolna
Szövő Népi Iparművész, pedagógus, szakoktató, népi játszóház vezető
Lipcsei Jánosné
Szövő népművész, pedagógus, szakoktató
Maglóczkiné Dr. Menyhárt Márta
Szövő Népi Iparművész
Paróczainé Simay Ildikó
Népművészet Ifjú Mestere, szövő Népi Iparművész, pedagógus, szakoktató
Forrás:http://www.gubastarsulat.hu
NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM