ALKOTÓKÖRÖK

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK











HAJDÚHADHÁZI KÉZIMUNKA SZAKKÖR
Működési helye: Csokonai Művelődési Ház 4242 Hajdúhadház, Bocskai tér 3.
Tel.:: 06-52/384-559
E-mail: info@csokonaimuvhaz.hu
Vezetője: Koncz Józsefné (Erzsike)
Foglalkozások ideje: szeptember 1- től – május 2-ig minden kedden 13.00 – 16.00-óráig.
 
A hajdúhadházi Kézimunka szakkör több, mint 50 éves múltra tekinthet vissza. 1958-ban id. Koncz Józsefné (Margitka néni) kezdte meg  a szervezését. Először a szabással – varrással ismerkedtek: kötényeket, párnahuzatokat, gyermekruhákat, blúzokat varrtak.
1959 őszétől Tihanyi Istvánné – téglási tanárnő vezette a kézimunka szakkört.
A szakköri tevékenység ősztől tavaszig tartott, mivel a kerti, illetve szántóföldi, szőlőskerti munkákból az asszonyok, lányok is kivették a részüket.Kunsági (mezőkövesdi), matyó, szűr és keresztszemes terítők, falvédők, gyermekruhák készítését tanulták meg. A tanfolyam végén a résztvevők végbizonyítványt kaptak.
1961 őszétől a szakkört Koncz Józsefné vezette. Összejöveteleiket hetente egyszer a Városháza nagytermében tartották. A szakkör munkájában ekkor 6-10 fő vett részt. A lakásdíszítő népművészeti alkotások köre egyre jobban bővült. Matyó, buzsáki, kalocsai, kunsági keresztszemes hímzések kerültek ki a szakkör tagjainak kezei alól.
1970-től a kézimunka szakkör a helyi ÁFÉSZ fenntartásába került. Foglalkozásaikat az „ÁFÉSZ Klub”-ban tartották, mely alkalmas volt az évzáró kiállításaik megtartására is. A hímzések már nemcsak a terítőkön, falvédőkön, párnákon jelennek meg, hanem átkerül a viseletekre is pl. blúzokra, ruhákra, mellényekre, kendőkre, gallérokra és kötényekre…
1980-85. között a téglási szakkörrel együttműködnek. Kölcsönösen látogatják egymás foglalkozásait. Közösen szerveznek teaesteket, összejöveteleket. Megtanulják a kézi riselős munkák készítését. A hímzések mellet, kötött blúzok, ruhák is készülnek. A kiállításra kerülő anyagok gazdagodtak, színesebbé váltak. Kalocsai függönyökkel,  riselős terítőkkel, furtai futókkal gyönyörködtették meg a látogatókat.  Ónodi tanár néni vagdalásos hímzései nagyon népszerűek voltak. A kiállított munkák között volt az angol madeirával kivarrt párnahuzat, amit széles selyemmel béleltek ki. A karádi, a szűr, az úri, keresztszemes munkák mellett a fehér alapon piros fonallal hímzett furtai terítőknek és drapériáiknak is sok csodálója akadt.
1985-ben id. Koncz Józsefné eredeti surc anyagra tervezett, fehér fonallal hímzett furtai terítője megyei I. díjat nyert. A színes hímzések mellé kezdtek felsorakozni a fehér alapon fehér munkák: az angol madeirástól a lyukhímzésig minden előfordult.
Kiállításaikat 1996 óta rendezik a Csokonai Művelődési Házban.
2005-ben az ÁFÉSZ megszűnése után a foglalkozások a szociális Gondozási Központban tartották. 2006 őszétől a művelődési ház ad helyet a közösségnek. Városi rendezvényeken, diáknapokon, vásárokon mutatják be munkáikat.
A 2006.évi májusi évzáró kiállítás alkalmával id. Koncz Józsefné (Margitka néni) átadta a szakkör vezetését menyének ifj. Koncz Józsefné (Erzsikének). A kézimunka szakkör általában 15-20 fős tagságával dolgozik a művelődési házban. A foglalkozások alatt komádi, furtai, ókalocsai, kalocsai, madeirás és úri hímzéseket készítenek. A hímzés mellett a horgolás és kötés is jelen van.
Városi  és megyei rendezvényekhez kapcsolódva számos kiállítást rendeztek. Így pl. a Torzsás Napokon, a Szilágyi Dániel Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola által szervezett Nyári Ifjúsági Fesztiválon is bemutatkoztak és 2011-ben Hajdúszoboszlón a Hajdúvárosok Találkozóján képviselték városukat.
A kézimunka szakkörben azon kívül, hogy sokszínű és nagyon igényes kézimunkák születnek, jelentős a közösségi formáló ereje, a színes közösségi élet is.
A kézimunka szakkör jelenlegi tagjai:
Ari Sándorné
Balogh Miklósné
Balogh Sándorné
Derecskei Istvánné
Enyedi Gáborné
Gál Mária
Kiss Antalné
Kissné Komor Margit
Katona- Komor Alexandra
Koncz Józsefné
Pető Lászlóné
Szabolcsi Györgyné
Szabó Lajosné
Tóth Károlyné
Veres Andrásné




NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM