KÉZMŰVESEK

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK











VERMES MARIANNA
szövő
Debrecen
Tel: 52 / 491-875  +36-30 / 9813628

Debrecenben születtem, jelenleg is itt élek.A gimnáziumi évek alatt tagja voltam a Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Körnek, melyet Bíró Lajos és Félegyházi László vezettek. Biológia-rajz szakos tanárként végeztem a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán. Hosszúpályiban, az Irinyi József Általános Iskola rajztanára vagyok.
Húsz évvel ezelőtt kezdtem el szövéssel foglalkozni a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ Szövő Stúdiójában. Megszereztem a szőnyegszövő-takács felsőfokú szakképesítést. A szövés alapjait Tóth Pálné ismertette meg velem, a mesterség fortélyaira Dr. Papp Lászlóné oktatott. Ismereteim bővítésében sokat köszönhetek még Bakay Erzsébet iparművésznek, Borbély Jolán néprajzkutatónak és V. Szathmári Ibolya etnográfusnak. Az ősi kézműves mesterség mellett foglalkozom még batikolással, gobelin - szövéssel, festészettel.
Rendszeresen részt veszek az Élő Népművészet helyi és országos kiállításán, valamint a békéscsabai textiles konferencián. Munkáimat a városban és a megyében mutatták be kiállításokon. Tagja vagyok a Hosszúpályi Csontváry, a Művészetbarátok, a Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesületnek és a Debreceni Kölcsey szövőstúdiónak. Textiljeim forrása népi kultúránk szőttes hagyománya. Ipolyi Arnold művészettörténeti író gondolata számomra is érvényes: „Őrizzük emlékeinket, gyűjtsük össze töredékeinket, nehogy végleg elvesszenek, s ezáltal üresebb legyen a múlt, szegényebb a jelen és kétesebb a jövő.”




NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM