KÉZMŰVESEK

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAKMAGYAR ZITA
fazekas Népi Iparművész
Debrecen-Berettyóújfalu
Tel.: +36/20 / 912 60 85
zizi.fazekas.@freemail.hu

Tizenöt évesen kerültem közel az agyaghoz, Fazekas Ferenc nádudvari fazekas alkotótáborában. A korongozás alapjait Dorogi Józsefné Népi Iparművésztől tanultam meg. Érettségi után Debrecenben szereztem fazekas szakmunkás bizonyítványt, Tóth Géza fazekas Népi Iparművész volt a mesterem. Ismereteimet a korondi Páll Antalné Rózsika néninél bővítettem, ahol az írókázás technikáját lestem el. A KLTE néprajz szakos hallgatójaként etnográfus diplomát szereztem múzeológia specializációval. Az egyetemi évek alatt már saját műhelyemben dolgoztam, és a NIT-nél zsűriztettem munkáimat.
Egyetemi tanulmányaim hozzásegítettek ahhoz, hogy a gyakorlatban megszerzett tudásomat elméleti ismeretekkel is megerősítsem. Ez utóbbi visszahatott alkotómunkámra is, hiszen a gyűjtések alkalmával, újabb és újabb formával, motívummal gazdagodtam. Úgy érzem, így sokkal hitelesebben alkotom újra a régi kerámiát. Fontosnak tartom, hogy az edény funkciója, formája és díszítése összhangban legyen egymással. Egy adott tájegység kerámiáját újrafogalmazva azon túl, hogy megkeresem hagyományos formáját és jellegzetes stílusjegyeit, legfőképp a harmonikus hangulat minél teljesebb megközelítése a célom. Hagyományos (barcaújfalusi, hódmezővásárhelyi, figurális) és modern kerámiákat is készítek.
Alkotásaimmal rendszeresen és eredményesen veszek részt pályázatokon. Megalakulása óta tagja vagyok a Bihari Népművészeti Egyesületnek. Az egyesület tagjaival több közös kiállításon vettem részt. Rendszeresen vezettem szakköröket, tartottam tanfolyamokat, és nyaranta gyerek-alkotótáborokban adom át tudásomat.
NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM