KÉZMŰVESEK

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK











ZUGGÓ GÁBOR
fafaragó Népi Iparművész
Debrecen Tel: 52 / 441-271

Gyermekkorom szülőhelyemhez Zalacsányhoz, a zalai dombvidékhez kötődik, mely erdős, fában gazdag táj. Környezetemben asztalos -, bognár - és kerékgyártó műhely volt, így elsajátíthattam a famegmunkálás alapjait.  A katonai pályát választottam hivatásomnak. Szerettem a munkámat: megtanultam a pontosságot, a rend szeretetét, tűrőképességet és azt, hogy eredményeket erős akarattal, szorgalommal, kitartással lehet elérni. 37 év szolgálat után, alezredesi rendfokozatban nyugdíjba jöttem. Ekkor kezdtem el intenzíven a fafaragást.
Használati tárgyakat készítek. A kis kanáltól a nagybödönig mindent egy darabból faragok ki, hagyományos vájt technikával. Arra törekszem a végső forma egyszerűen bomoljon ki az anyagból. Irányadó a fa természetes formája. Munkám során rájöttem arra, hogy olyan adottságok, mint a kézügyesség, arányérzék, fantázia fontos feltételei az alkotásnak. A továbblépéshez jó szerszám (melyek egy részét magam tervezem és készítem), jó fizikum, akarat, kitartás és tűrőképesség is kell.
Munkámban megtaláltam a természet és az anyag összhangját, szépségét. Minden egyes darab új kihívást jelent számomra. A fa mindenekfeletti tisztelete vezérel. Sokféle fával dolgozom, nem vagyok válogatós, de vannak kedvenceim: tölgy, akác, kőris, fenyő, éger, gledícsia, és gyümölcsfák. Tárgyaimat a Népi Iparművészeti Tanácsnál zsűriztetem.
Alkotásaimat önálló és csoportos kiállításokon, pályázatokon valamint a lakásunkban berendezett galériában mutatom be.
Életcélom, hozzájárulni a fafaragó népi hagyományok életben tartásához és népművészetünk gazdagításához. Amíg erővel bírom, ezt az utat járom, mert ez a feladatom.




NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM