KÉZMŰVESEK

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK











TERDIK ANGÉLA
fazekas - Népi Iparművész
Debrecen
Tel.: 06/30/8646996
E-mail: terdik.a@freemail.hu
Web oldal: Terdik Angéla fazekas népi iparművész-facebook oldal

1970-ben születtem Szőnyben. Nyírábrányban nőttem fel, jártam általános iskolába, majd a debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium rajz-művészettörténet szakán érettségiztem.
A debreceni kerámiastílussal már a középiskolás évek alatt megismerkedtem, hisz gyakran tanulmányoztuk a Déri Múzeum gyűjteményét.
1992-ben Mezőtúron kerámiaformázó képesítést szereztem. Akiktől tanulhattam tanulóéveim alatt: Kulcsár Mihály, Fazekas István, Bagossy Sándor, Hasas Péter, és Jeránt Márkné, akitől különböző díszítőtechnikákat sajátíthattam el.
Ekkor már javában tanulmányoztam a debreceni kerámiastílust, a motívumokat, formákat, kerestem a megfelelő színeket, hogy hűen adjam vissza az eredeti stílusjegyeket. Ebben sokat segített útmutatásaival Dr. P. Szalay Emőke.
Amint levizsgáztam felkértek a Hollós úti Kézműves Szakiskolába (ma Kós Károly Művészeti Szakközépiskola) gyakorlati oktatónak (1992-1995).
1994-ben az Országos Népművészeti Kiállítás megyei fordulóján már kiemelkedően szerepeltem debreceni edényeimmel, majd az országos fordulón, 1995-ben bronz fokozatot szereztem. Ebben az évben készült el nyírábrányi műhelyem is.
1994-től tagja vagyok a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesületnek, munkáimat azóta rendszeresen zsűriztetem.
Első önálló kiállításom 1995-ben volt a debreceni Kenézy Galériában, ezt számos bemutatkozás követte a város, a megye, az ország több pontján, azóta is rendszeres kiállító vagyok. A kezdetektől részt veszek a Debreceni Nemzetközi Fazekas Fesztiválon és más kézműves fesztiválokon és a Múzeumok Éjszakája kézműves programján, különböző folklór és népzenei találkozókon, rendezvényeken.
Ezeken az alkalmakon soha nem mulasztom el, hogy a valaha virágzó debreceni kerámiastílust bemutassam és népszerűsítsem saját munkáimon keresztül.
1996-ban elnyertem a Népi Iparművész címet.
2013-ban népi játszóházi foglalkozásvezető képesítést szereztem. Szintén ebben az évben elnyertem debreceni kerámiáimmal a Hajdú-Bihar Megye Minőségi Terméke Díjat.
2014. januárjában a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány alkotói ösztöndíját nyertem el tevékenységemért.
Tudásomat szakköri formában is igyekszem átadni a gyerekeknek. Nyíradonyban vezetek két fazekas csoportot.
Debrecenben a január végén megnyílt Népi Mesterségek Házában felnőtteknek tartok foglalkozásokat.
2014 tavaszán a Tímárházban önálló kiállításomat láthatták az érdeklődők, ahol díjazott munkáim mellett a legújabb alkotásaim  is megtalálhatóak.
 Kerámiáim a debreceni kerámiahagyomány csodálatos motívumkincsének és formavilágának újjáélesztésével készülnek, az eredeti stílusjegyeket megőrizve, továbbéltetve, és ötvözve egyéni terveimmel, ötleteimmel, igazodva korunk igényeihez is. Fontos számomra, hogy alkotásaim ne csak szemet gyönyörködtetőek legyenek, hanem funkciójuk is legyen.
Munkám külön érdekessége, hogy tudomásom szerint ezidáig, egyedülálló módon, csak én foglalkozom mindhárom, egymástól különböző, hagyományos debreceni kerámiastílus felújításával, melyek a következők:
- világos alapon karcolt, színes írókás díszítésű kerámiák
- vörös alapon írókás díszítésű kerámiák
- zöld - barna mázas, rátétes, pecsételős, vagy áttört díszítésű kerámiák
E három stíluscsoporton belül forma szerint, találhatók:
 - hagyományos, népi edényformák (pl. butykos korsók, szilkék, tálak, címeres edények, stb.)
- a régi stílusjegyeket magukon hordozó, de a mai kor igényeihez illeszkedő formák.
 A hagyományos debreceni kerámia egyes elemei nagyon jól alkalmazhatók modernebb tárgyaknál is anélkül, hogy elveszítenék jellegzetességüket vagy ízléstelenné válnának. Így új funkciójú debreceni kerámiák születnek (pl. kaspók, tükrök, gyümölcstálak, órák, stb.)
- folyamatosan bővül alakos kerámia sorozatom is, mely vidékünk XVII-XIX. századi női és férfi viseletéből nyújt egy kis ízelítőt, a teljesség igénye nélkül (pl. cívismenyasszony,vőlegény, vőfély, debreceni kisbundás asszony, iparos legény, zenészek, gyöngyös pártás lány, stb.).
- innovatív kerámiák, melyeket a debreceni edények formavilága ihletett (pl. a díszkút, melyben visszatükröződik a butykos korsók formája, domborműves – pecsételős díszítményében fő helyen Debrecen címerével. ).
- érdekes kihívást jelent számomra más népművészeti ágak elemeinek beillesztése munkámba. Pl. faművességből átvett formák (tükör, kishordó); népszokások bemutatása (pl. húsvéti vendégváró készlet, lakodalmas nép, régi életkép kiskemencével, sütés-főzés eszközeivel). Ezt a tetszhalott állapotából újjáélesztett gyönyörű kerámiastílust véleményem szerint nem szabad csak másolni, hanem élni kell a stíluscsoportok gazdagsága adta lehetőségekkel, s ha ezt meg tudjuk tenni, s be tudjuk helyezni jelenünkbe, akkor tudunk új értelmet adni életre keltésének, továbbéltetésének. Munkám célja a páratlan szépségű és formavilágú, gazdag motívum kincsű debreceni kerámiastílusnak a további feldolgozása, minél szélesebb körben való megismertetése.
http://kezmuvesalapitvany.hu/index.php?menu_id=home&sub_id=17&year=2014




NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM